Maternitate în Siguranță - Servicii de îngrijire sigure, universale, gratuite, accesibile, nediscriminatorii, furnizate cu respect pentru toate femeile care își doresc să devină mame

Violența obstetrică este în creștere în România, este insuficient raportată și nu este combătută. Sănătatea femeilor nu este o prioritate pentru autorități, iar profesioniștii din domeniul sănătății nu sunt conștienți și nu sunt instruiți corespunzător cu privire la nevoile specifice ale femeilor.

Vocile femeilor nu sunt auzite. Mass-media, femeile, publicul larg și profesioniștii din domeniul medical nu conștientizează că aceasta este un tip de violență. Credem că acesta este primul pas în combaterea violenței obstetrice - conștientizarea ei.

Prin acest proiect, dorim să creștem gradul de conștientizare asupra calității îngrijirii materne, pentru că există o lipsă sistemică de evaluare care împiedică găsirea de soluții pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite femeilor.

Este pentru prima dată când violența obstetrică va fi cercetată și comunicată diferitelor părți interesate.

Având în vedere lipsa de informații și cunoștințe despre violența obstetrică și accesul dificil al femeilor la sistemul de sănătate, ne-am propus să realizăm o cercetare folosind un chestionar relevant pentru a colecta date de la mame care au născut în ultimii 5 ani în România și să elaborăm un raport cu date reprezentative, care să includă și recomandări ale experților pentru a îmbunătăți accesul la asistență prenatală universală, practici de naștere bazate pe dovezi și măsuri prietenoase pentru copii în spitale.

Citește AICI raportul integral.

Totodată, ne propunem să colaborăm cu diferite părți interesate, cum ar fi organizații ale societății civile partenere în domeniul drepturilor femeilor, instituțiile de sănătate, organismele guvernamentale, mass-media și publicul larg pentru dezvoltarea capacității de a include problemele de sănătate ale femeilor în agenda mai largă de advocacy pentru egalitatea de gen din România.

Obiectivele sunt de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește violența obstetrică și de a începe procesul de modificare a Legii 202/2002 privind egalitatea între femei și bărbați și de a include violența obstetrică drept formă de violență de gen.

_____________________________
Proiectul „Maternitate în Siguranță - Servicii de îngrijire sigure, universale, gratuite, accesibile, nediscriminatorii, furnizate cu respect pentru toate femeile care își doresc să devină mame” (Safe Motherhood - Safe, universal, free, accessible, accessible, non-discriminatory care provided with respect for all women who want to become mothers) este implementat de Asociația Moașelor Independente, cu sprijinul Netherlands Helsinki Committee (#NHC) în cadrul Programului Catalyst of Change: Protejarea valorilor Uniunii prin sprijinirea unei societăți civile reziliente, implicate și vocale pentru promovarea drepturilor femeilor, a justiției de mediu și a luptei împotriva corupției în Europa de Est și de Sud.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin însă numai autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar opiniile Uniunii Europene sau ale Comitetului Helsinki din Țările de Jos. Nici Uniunea Europeană și nici NHC nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Coordonatoare proiect:
Mihaela Barbu
mihaela.barbu@moasele.ro
+40 784 646 944

Asociația Moașelor Independente
CUI 31853156
Înregistrată cu nr. 1578/A/2013
Sediu: str. Victoriei 16, camera 046, Maternitatea Buzău, jud. Buzău
Punct de lucru: str. Marcel Iancu 11
București, Sector 2
Drepturi de autor © 2024 Asociația Moașelor Independente. Toate drepturile rezervate.
ro_RORO