Asistență medicală, servicii medicale cu moașa, servicii de sănătate reproductivă, contracepție, vaccinare, consiliere psihologică și suport.
Proiect derulat în perioada 1 septembrie 2023 - 30 iunie 2024, în parteneriat cu CORE, dedicat îmbunătățirii accesului la îngrijire medicală și la servicii de sănătate.
Asistență medicală, servicii medicale cu moașa, servicii de sănătate reproductivă, contracepție, vaccinare, consiliere psihologică și suport:
Sumar
AMI a oferit sprijin refugiaților în accesarea sistemului de sănătate românesc prin înscrieri la medicii de familie, programări, facilitarea interacțiunilor prin traduceri pentru peste 5.000 de beneficiari, cu un număr de 8.946 de mesaje și apeluri la call-center.
Scopul principal al acestui proiect a fost de a îmbunătăți accesul la asistență medicală și de a furniza servicii medicale, sprijin psihologic și servicii de integrare pentru refugiații ucraineni din România. În plus, proiectul a urmărit să desfășoare activități de advocacy pentru a crește gradul de conștientizare a drepturilor refugiaților și a problemelor sistemului de sănătate.
Obiectivele proiectului s-au concentrat pe îmbunătățirea accesului refugiaților la asistență medicală, cu accent pe grupurile vulnerabile, facilitarea integrării și înscrierii refugiaților în sistemele sociale și de sănătate din România, promovarea educației privind sănătatea reproducerii, creșterea colaborării cu autoritățile locale și alte ONG-uri, creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele sistemului de sănătate și îmbunătățirea răspunsului.
Femeile și copiii din Ucraina au fost beneficiari direcți, cu accent pe categoriile vulnerabile, cum ar fi femeile cu copii mici, gravide, care alăptează, femeile în vârstă, persoanele cu dizabilități, familiile de romi, victimele violenței domestice. Alte grupuri țintă au fost ONG-urile partenere, personalul medico-sanitar, membrii instituțiilor publice și publicul larg.
Principala locație a fost București și județul Ilfov, dar a fost posibilă și o acoperire națională prin parteneriate, telemedicină și transport.
REZULTATE
Asistență medicală și psihologică
Navigarea în sistemul de sănătate și gestionarea cazurilor
Educație pentru sănătate și cursuri de prevenire
Call Center
Întâlnire de lucru cu autoritățile
Reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Direcției de Sănătate Publică, Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, UNICEF, moașe, echipele CORE și AMI au discutat despre modul în care sistemul de sănătate din România îi dezamăgește atât pe beneficiarii români, cât și pe ucraineni, cum bariera lingvistică împiedică accesul, cum medicii sunt reticenți în a ajuta refugiații fără traducători și cum lipsa serviciilor publice de moașe afectează sănătatea sexuală și reproductivă a românilor și ucrainenilor care trăiesc în România.
AMI a abordat proactiv problemele, oferind o gamă completă de servicii medicale și educaționale prin intermediul moașelor licențiate. Aceste servicii includ educație în domeniul sănătății sexuale, cu scopul de a preveni sarcinile nedorite și infecțiile cu transmitere sexuală, precum și abordarea problemelor de abuz.
În plus, am oferit monitorizare și educație prenatală, îngrijire postpartum atât pentru mame, cât și pentru nou-născuți și inițiative de creștere a ratei nașterilor naturale și a alăptării. Promovarea vaccinării și a depistării este, de asemenea, o componentă esențială a eforturilor noastre de a îmbunătăți rezultatele generale în materie de sănătate reproductivă.
În continuare
Call center de sprijin pentru femeile refugiate din Ucraina la care putem oferi sprijin rapid persoanelor care au nevoie de asistență medicală dedicată sănătății reproductive, suport pentru victimele violenței de gen, traduceri și programări.
Cu ajutorul colegelor noastre vorbitoare de ucraineană, engleză și rusă, preluăm cazurile și ajutăm femeile să primească servicii specializate complete.
Iată ce spun colegele din echipa AMI:
Inna Plachynda (45 de ani)
Ca facilitator de dezvoltare comunitară la AMI, mi-a plăcut foarte mult întreaga experiență de lucru cu refugiații ucraineni. Am participat la diferite proiecte și activități de-a lungul ultimilor 2 ani și i-am ajutat pe beneficiarii noștri să devină mai încrezători și mai independenți în primirea serviciilor medicale și a altor servicii aici, în România. Echipa AMI m-a ajutat foarte mult și m-a făcut să mă simt binevenită, încrezătoare și confortabilă la locul meu de muncă și în echipa noastră. Cea mai plăcută parte a muncii mele a fost sprijinirea ucrainenilor la Romexpo, unde am avut ocazia să facilitez ședințe de alăptare și consultații la medicul de familie. Emoțional, nu este întotdeauna ușor să auzi povești sfâșietoare despre case pierdute, bombardamente și separarea de restul familiei. Am încercat să mă asigur că beneficiarii noștri primesc și sprijinul social necesar atunci când au nevoie de el. Sper că vom continua să oferim serviciile noastre în viitor, deoarece încă mulți ucraineni se bazează pe noi.
Olena Krechetova (44 de ani)
Lucrez la AMI din iulie 2022 și în call-center din septembrie 2023. Lucrul cu oamenii necesită implicare, iar în experiența mea, am întâlnit diverse situații care necesită o abordare neconvențională. Persoanele indiferente nu ar putea lucra în acest job, deoarece multe situații necesită o abordare personalizată. Multe persoane care au venit în România nu vorbeau limba română sau engleză. Sistemul de sănătate românesc diferă de cel ucrainean, iar sarcina noastră nu este doar să programăm întâlnirile cu medicii necesari, ci și să explicăm specificul sistemului românesc și să ajutăm pacienții să se integreze. Munca mea nu este ușoară, dar este foarte interesantă și importantă pentru mine. Asist mame tinere, femei însărcinate, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități și adolescenți. Munca mea acoperă toate segmentele populației. În call center îmi folosesc, de asemenea, educația psihologică pentru a oferi sprijin și asistență psihologică celor care au nevoie. Sunt fericită să îmi continui activitatea și să sprijin ucrainenii prin intermediul call centerului și al serviciilor de asistență psihologică.
Aliona Kolomitseva (46 de ani)
Lucrez cu AMI din februarie 2023 ca interpret, am făcut programări pentru pacienți la medici specialiști și investigații. Multe persoane vulnerabile au venit la noi, persoane cu handicap, mame singure, pensionari. I-am însoțit personal la medici - pentru o persoană aflată într-o țară străină, care nu vorbește limba, a însemnat mult. Unele dintre problemele sistemului sunt că durează foarte mult să obții o programare pentru medicii specialiști - chiar și cu o lună înainte. Unele programări au fost amânate. Pentru a informa oamenii cu privire la aceste probleme, am înregistrat 3 videoclipuri în care am explicat procedura din sistemul de sănătate românesc, astfel încât refugiații să poată deveni autonomi și să obțină singuri programări. Acest lucru a fost util pentru comunitate. Îmi doresc ca AMI să își continue activitatea, beneficiarii noștri au mare nevoie de ea.
Află câteva dintre poveștile refugiaților ucraineni care au primit sprijinul nostru pentru accesarea serviciilor medicale de care aveau nevoie, programări la medici specialiști, traduceri, sprijin juridic, informații și consiliere pentru a beneficia de drepturile pe care le au.
Oxana M., refugiată din Ucraina, a avut un accident rutier la 250 de km de București în urma căruia ea, soțul și copilul lor au fost transportați cu ambulanța la un spital din Constanța... Citește mai mult.
O., proaspătă mamă, a devenit victimă a violenței domestice. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne asigurăm că ea și bebelușul ei sunt în siguranță... Citește mai mult.