ONG-uri: Ministerul Sănătății a ratat și în 2024 să asigure accesul la contraceptive și să protejeze femeile și tinerii | De peste 10 ani, populația din România nu are acces la metode de contracepție și protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală

30 ianuarie 2024 (COMUNICAT DE PRESĂ) – Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA, Asociația SEXUL vs BARZA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația E-Romnja și Asociația de Planificare Familială și Sănătatea Reproducerii din România trag un nou semnal de alarmă și arată că Ministerul Sănătății a ratat să asigure și anul acesta acces gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție, după ce Guvernul nu a alocat în Bugetul din 2024 fondurile necesare pentru acestea.

ONG-urile solicită din nou alocarea acestor fonduri, de 10.000.000 de lei conform Strategiei Naționale de Sănătate, și spun că banii mai pot fi alocați pentru anul în curs în cadrul rectificării bugetare sau din Fondul de Rezervă Bugetară.

Organizațiile societății civile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România afirmă totodată că au transmis mai multe solicitări anul trecut către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Guvern și către alte instituții cu atribuții în domeniu în cadrul cărora au subliniat importanța și necesitatea asigurării de urgență a fondurilor pentru măsurile care protejează fetele și tinerii din România de sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală, însă, în final, Guvernul nu a alocat fondurile respective în Bugetul din 2024, în condițiile în care, potrivit reprezentanților organizațiilor societății civile, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor respective, care au participat sau organizat întâlniri pe tema sănătății reproductive, au propus asigurarea accesului gratuit la contraceptive și metode de protecție ca măsuri pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor.

„Organizațiile noastre au făcut numeroase demersuri și solicitări ca autoritățile să bugeteze pentru anul 2024, cât și pentru fiecare an din perioada 2024 – 2030, fondurile aferente Strategiei Naționale de Sănătate și distribuirea gratuită a contraceptivelor, inclusiv contracepție de urgență și sterilete, și a metodelor de protecție în rândul populației, în special în rândul populației vulnerabile. Asta în condițiile în care inclusiv reprezentanți ai instituțiilor care au participat la întâlniri pe tema sănătății reproductive, printre care Ministerul Sănătății, CNAS, Guvern, Institutul Național de Sănătate Publică, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Colegiul Medicilor din România, reprezentanți ai medicilor de obstetrică-ginecologie au propus asigurarea accesului gratuit la contraceptive și metode de protecție printre măsurile pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor și protejarea tinerilor”, a declarat Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

 „De peste 10 ani, femeile și fetele din România nu au acces la metode contraceptive și de protecție decontate de stat. Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv cele de planificare familială, sunt din ce în ce mai inaccesibile pentru populație, mai ales pentru categoriile vulnerabile, iar asta se vede în cel mai mare număr de sarcini la minore din Europa, pe segmentul de vârstă 12 – 15 ani. Lipsa contraceptivelor, alături de lipsa educației sexuale, se traduce într-un număr record de mame minore, sarcini nedorite, femei care suferă abuzuri, inclusiv viol, dar care nu au acces la contracepție de urgență. Solicităm acum, din nou, alocarea acestor fonduri, alocare ce poate fi făcută de Guvern la rectificarea bugetară sau din Fondul de Rezervă Bugetară. Pentru că fiecare zi în care femeile, fetele și tinerii din România nu au acces la metode de contracepție și protecție înseamnă riscuri majore pentru sănătatea și viața lor”, a mai declarat Irina Mateescu.

„Asigurarea accesului la contracepție înseamnă respectarea dreptului femeilor de a lua decizii asupra propriului corp. Adolescenții din România au comportamente sexuale riscante, femeile sunt condamnate să poarte sarcini pe care nu și le doresc, supraviețuitoarele violenței sexuale nu au acces la contracepție de urgență. Femeile vor face orice pentru a nu deveni mame cu forța. Contracepția este esențială pentru a ne asigura că decizia de a avea sau nu copii este luată în siguranță. Contracepția este esențială în a proteja populația de boli și infecții cu transmitere sexuală. Contracepția înseamnă totodată prevenție, iar prevenția înseamnă acces la o viață sănătoasă și respect față de deciziile fiecăruia privind sănătatea reproducerii”, a declarat Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA.

Tragem un nou semnal de alarmă pentru că este o urgență majoră implicarea Ministerului Sănătății, prin programul național de sănătate, în asigurarea contraceptivelor gratuite pentru pacientele cu comportament la risc, dar și pentru categoriile sociale defavorizate”, a declarat Cristiana Bîrlădeanu, președinta Asociației de Planificare Familială din România.

Reamintim că în noiembrie 2023 peste 200 de organizații ale societății civile din România și europene au cerut ministrului Sănătății și CNAS să asigure acces gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție. Mai multe detalii despre scrisoarea deschisă pot fi găsite aici.

_____________________
Pentru detalii suplimentare:
Irina Mateescu, moașă, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente
+40 722 658 054
contact@moasele.ro
Asociația Moașelor Independente
CUI 31853156
Înregistrată cu nr. 1578/A/2013
Sediu: str. Victoriei 16, camera 046, Maternitatea Buzău, jud. Buzău
Punct de lucru: str. Marcel Iancu 11
București, Sector 2
Drepturi de autor © 2024 Asociația Moașelor Independente. Toate drepturile rezervate.
ro_RORO