Creștem accesul la servicii de sănătate a reproducerii și la serviciile furnizate de moașe
România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de sarcini în rândul adolescentelor și unele dintre cele mai mari rate de mortalitate maternă și infantilă din Uniunea Europeană, precum și rate foarte mari de incidență și de mortalitate pentru cancerul de col uterin și cancerul mamar.
Îngrijirea antenatală este foarte greu de accesat în sistemul public de sănătate, iar gravidele care nu își permit să plătească screeninguri și morfologii fetale în privat, nu au acces deloc la aceste servicii esențiale. Cursurile de educație prenatală pentru părinți și consultanța în lactație cu personal calificat nu sunt decontate. Peste 60% dintre femei nasc prin cezariană, în majoritatea cazurilor fără un motiv medical sau fără cererea din partea femeii pentru această intervenție, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar sprijinul pentru alăptare lipsește.
Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv contracepția modernă și serviciile de planificare familială, devin din ce în ce mai inaccesibile pentru mulți oameni. Aceste probleme afectează, în fiecare zi, viața, sănătatea și drepturile femeilor.
Mai multe organizații ale societății civile care luptă pentru drepturile femeilor își unesc eforturile pentru a aduce în atenția publică și instituțională rolul moașei. Considerăm că numărul prea mic de moașe din România și lipsa decontării serviciilor acestora este veriga-lipsă din sistemul de sănătate.
Rolul moașei este vital în orice sistem de sănătate pentru că moașele contribuie la scăderea ratelor de mortalitate maternă și infantilă, la prevenirea complicațiilor, a prematurității, la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate reproductivă, a ratei de alăptare și asigură servicii centrate pe nevoile femeilor și tinerilor.
Colaborarea organizațiilor societății civile din Coaliția pentru de Egalitate de Gen este susținută de Ambasada Franței în România. Moașele din Franța au o activitate recunoscută de a promova și a susține drepturile femeilor de a lua decizii informate asupra propriului corp și oferă servicii medicale și de îngrijire la standarde înalte, iar guvernarea din Franța prioritizează drepturile femeilor în toate politicile lor.
Organizațiile care colaborează în acest proiect au o experiență de peste 10 ani în activități de advocacy pentru drepturile femeilor și consiliere, educație și sprijin pentru sănătatea reproducerii. Știm că toate femeile din România se confruntă cu dificultăți de acces la sănătate, în grade diferite, în funcție de vulnerabilitățile fiecăreia. Ne dorim sănătate pentru noi toate, indiferent de rasă, gen, etnie, vârstă, dizabilitate, clasă socială, orientare sexuală, statut de refugiat etc.
Cursul se adresează personalului medical, dar în special: medicilor ginecologi, neonatologi, medicilor de medicină de familie, moașelor, asistentelor medicale din maternități, asistentelor medicale din cabinete de medicină de familie și asistenților medicali comunitari, având ca obiectiv creșterea colaborării în echipa medicală de îngrijire materno-infantilă.
Cursul este susținut de Cristina Chira, avocată, membră a Baroului București, și prezintă informații și instrumente care pot ajuta la asigurarea respectării drepturilor pacientului și la îmbunătățirea siguranței pacientului.
Legislația medicală este în continuă schimbare, iar acest curs oferă informații actualizate despre cele mai recente reglementări în domeniu și jurisprudența recentă în materie de malpraxis în domeniul sănătății sexuale și reproductive.
🗓️ 9 decembrie 2024
🕓 17:00 - 19:00
📌 Online (Zoom)
Cadrul legal al răspunderii profesionale:
Legislația specială în domeniul medical și drepturile pacienților
Dispozițiile legale speciale în domeniul reproducerii
Codul civil și penal în raport cu practica medicală
Jurisprudența recentă în materie de malpraxis în domeniul sănătății sexuale și reproductive
Drepturile pacientului:
Informarea pacientului și consimțământul informat;
Consimțământul informat în situații medicale legate de sănătatea sexuală și repoductivă
Drepturile pacientului în domeniul sănătății reproducerii (dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii/dreptul la informații, educație și servicii necesare dezvoltării unei vieți sexuale normale, fără nici o discriminare/ dreptul la metode de planificare familială eficiente și lipsite de riscuri)
Confidențialitatea datelor cu caracter personal;
Accesul la dosarul medical;
Dreptul la o a doua opinie;
Comunicarea eficientă cu pacientul și echipa medicală;
Accesul la informații și asistența medicală nediscriminatorie și echitabilă;
Raportarea evenimentelor adverse:
Proceduri transparente de reclamații
Procedura de raportare a incidentelor
Rolul comisiilor de etică
Aspecte practice:
Asigurarea de răspundere civilă profesională
Strategii de apărare în caz de proces
Identificarea și combaterea violenței de gen
Înțelegerea fenomenului violenței de gen/violenței asupra femeilor
Mituri despre violența de gen
Ciclul abuzului
Recunoașterea și adresararea cazurilor
Rolul instituțiilor și personalului medical
Comunicarea cu victimele violenței
Suport de primă linie
Raportarea și referirea cazurilor către servicii specializate
🗓️ 11 decembrie 2024
🕓 16:30 - 19:00
📌 Online (Zoom)
Cursul este susținut de Irina Ilisei, expertă în egalitate de gen
În prezent, derulăm și ateliere pentru moașe care oferă servicii femeilor și persoanelor vulnerabile: ateliere de psihoeducație cu privire la aspectele psihologice și relaționale referitoare la mamă, bebeluș și tată în perioada perinatală.
Atelierele sunt susținute de Mădălina Lavinia Ivanciu, psiholog, consilier psihologic și psihoterapeut, formată în consiliere psihologică și psihoterapie experiențială și a unificării centrată pe adult - copil - cuplu - familie; psihoterapii scurte colaborative, centrate pe resurse și soluții; teoria și terapia traumei psihice orientată pe identitate (IoPT); EMDR pentru adulți (Nivel 1 și 2), copii și adolescenți; Programul de educație parentală Cercul Siguranței.
Cursurile nu sunt creditate EMC.
Proiect implementat de
cu sprijinul