Dezvoltarea profesiei de moașă

Lucrăm continuu pentru consolidarea și promovarea profesiei de moașă în România ca furnizor de servicii medicale pentru femei și nou-născuți și întreprindem numeroase demersuri pentru redeschiderea facultăților de moașe în cadrul universităților de medicină din România și creșterea numărului de moașe licențiate la nivel național. Totodată, oferim sprijin pentru pregătirea pentru admitere, pentru accesarea programelor de studii și schimb de experiență cu alte țări.

România este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă, deși țara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa. De asemenea, în România, peste 80% dintre fetele minore care devin mame abandonează școala.


Moașele sunt esențiale în furnizarea serviciilor de sănătate reproductivă și îngrijirii pentru femeile gravide, mame și nou-născuți, contribuind la reducerea ratei mortalității materne și infantile prin acordarea de îngrijiri medicale de calitate în timpul vieții fertile, sarcinii, nașterii și perioadei postnatale. Totodată, moașele pot oferi educație pentru sănătate, inclusiv sănătatea reproducerii și consiliere pentru adolescenți pentru a se proteja de sarcinile nedorite, infecții cu transmitere sexuală și abuzuri sexuale, prevenind astfel și riscurile de sănătate, dar și pe cele sociale asociate cu sarcinile la vârste fragede, abandonul școlar și traficul de persoane.

Începând cu anul universitar 2023, la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București sunt disponibile 15 locuri la specializarea Moașe, dintre care 14 bugetate. Admiterea se face în luna iunie 2023, în urma unui examen scris (test grilă cu 80 de întrebări) din materia de Biologie studiată în liceu.

De asemenea, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova va avea anul acesta disponibile 45 de locuri (cu taxă) la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală. Admiterea are loc în septembrie 2023.


Asociația noastră a încheiat un protocol de colaborare cu UMF „Carol Davila” din București, precum și cu UMF Craiova în care ne angajăm să promovăm în rândul posibililor candidați profesia de moașă și programul de studii superioare pentru specializarea „Moașe” din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală.

Totodată, oferim sprijin pentru pregătirea pentru admitere, pentru accesarea programelor de studii și schimb de experiență cu altă țări pentru că ne dorim ca aceste programe să atragă cât mai multe persoane care să contribuie la îmbunătățirea vieții femeilor și copiilor.


Citește detalii despre parteneriatul cu UMF „Carol Davila” pentru promovarea profesiei de moașă.

Dacă vrei să ajuți la scăderea numărului de decese materne și infantile din România, la prevenirea sarcinilor la adolescente, la creșterea numărului de nașteri naturale și a alăptării, te așteptăm alături de noi, să devii moașă.

Asociația Moașelor Independente
CUI 31853156
Înregistrată cu nr. 1578/A/2013
Punct de lucru: str. Marcel Iancu 11
București, Sector 2
Sediu: str. Victoriei 16, camera 046, Maternitatea Buzău, jud. Buzău
Drepturi de autor © 2023 Asociația Moașelor Independente. Toate drepturile rezervate.
ro_RORO