Creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure

Politicile de acces la planificare familială, contracepție, educație sexuală și de sănătate a reproducerii, coerente și actualizate, alături de acces gratuit la întreruperi de sarcină la cerere reprezintă unele dintre principalele soluții pentru creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure.

Politicile de acces la planificare familială, contracepție, educație sexuală și de sănătate a reproducerii, coerente și actualizate, alături de acces gratuit la întreruperi de sarcină la cerere reprezintă unele dintre principalele soluții pentru creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure.

Avortul în condiții nesigure este cauza principală - dar care ar putea fi prevenită - a mortalității și morbidității materne. Acesta poate duce la complicații de sănătate fizică și psihică și la greutăți sociale și financiare pentru femei, comunități și sisteme de sănătate.

De aceea, împreună cu peste 250 de organizații ale societății civile din România și internaționale, solicităm ministrului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

Decontarea procedurii de avort la cerere ar aduce și România în rândul statelor europene în care avortul este deja acoperit de asigurarea de sănătate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie. 

Luptăm pentru drepturile sexuale și reproductive în România și pentru a asigura femeilor acces universal și sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilitățile și identitățile lor. 

Totodată, în sprijinul acestui demers, am organizat la București, în perioada 18 noiembrie - 10 decembrie 2022, cu sprijinul organizațiilor internaționale VOICE, Médecins du Monde și Center for Reproductive Rights, evenimentul „Ce faci când nu poți să alegi în siguranță? - O experiență imersivă despre accesul la avort în România”, în care am arătat practic felul în care arată obstacolele cu care se confruntă femeile din România când accesează servicii de întrerupere a sarcinii la cerere.


Experiența imersivă pe care am organizat-o a fost parcursă de 82 de persoane, printre care ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor străine din România, reprezentanta de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentanți ai Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ai Cancelariei prim-ministrului și Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, reprezentanți ai Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, ai Coaliției Naționale Viața fără Violență din Republica Moldova, europarlamentari, deputați, senatori, președinți de partide politice și reprezentanți ai organizațiilor internaționale Médecins du Monde și VOICE, OXFAM, dar și de numeroși reprezentanți ai societății civile și activiști.

„Ce faci când nu poți să alegi în siguranță? O experiență imersivă despre accesul la avort în România”

Materialul video include fragmente filmate din experiența imersivă despre avort în condiții nesigure. Experiența a constat în interacțiunea fizică cu actorii și cu spațiul, iar imaginile surprind interacțiunea actorilor cu participanții pe parcursul traseului instalației performative.

Soluții pentru creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure.

Asociația Moașelor Independente
CUI 31853156
Înregistrată cu nr. 1578/A/2013
Sediu: str. Victoriei 16, camera 046, Maternitatea Buzău, jud. Buzău
Punct de lucru: str. Marcel Iancu 11
București, Sector 2
Drepturi de autor © 2024 Asociația Moașelor Independente. Toate drepturile rezervate.
ro_RORO