Politica de Protecție a Copilului

Asociația Moașelor Independente (AMI) a fost înființată în 2013 de către un grup de 10 moașe autorizate cu experiență și 5 viitoare moașe (studente ale Universității „Carol Davila”), care și-au propus să aducă în prim-plan importanța moașei în România și, astfel, restabilirea dreptului femeilor românce de a avea o moașă cu ele în perioada de fertilitate. Misiunea AMI presupune reabilitarea, consolidarea și promovarea profesiei de moașă în România și, implicit, promovarea serviciilor de sănătate reproductivă și a sănătății adecvate pentru femeile de vârstă fertilă, familie, precum și pentru mamă și copil.

Organizația noastră face tot posibilul pentru a preveni vătămarea copiilor, așa că acestea sunt politicile pe care le respectăm pentru a-i proteja.

Protecția copiilor este responsabilitatea principală a organizației noastre de a se asigura că personalul, operațiunile și programele noastre nu dăunează copiilor, că nu expunem copiii la riscul de vătămare și abuz și că orice îngrijorare a Organizației cu privire la siguranța copiilor în cadrul comunităților în care lucrăm este raportată autorităților competente. „A nu face rău” este un principiu care a fost folosit în organizația noastră în ultimii ani de activitate.

Următoarele forme de abuz sunt contrare principiilor asociației noastre și ne luptăm pentru a le combate:

Abuz fizic: vătămare fizică reală sau potențială comisă de o altă persoană, adult sau copil. Poate implica lovire, scuturare, otrăvire, înec și ardere. De asemenea, vătămarea fizică poate fi cauzată atunci când un părinte sau un îngrijitor cauzează simptomele sau induce în mod deliberat boala unui copil.

Abuz sexual: forțarea sau ademenirea unui copil să ia parte la activități sexuale pe care el sau ea nu le înțelege pe deplin și la care nu are de ales în a consimți. Acestea pot include, dar nu se limitează la, viol, sex oral, penetrare sau acte nepenetrante, cum ar fi masturbarea, sărutul, frecarea și atingerea. Poate include, de asemenea, implicarea copiilor în privirea sau producerea de imagini sexuale, vizionarea activităților sexuale și încurajarea copiilor să se comporte în moduri inadecvate din punct de vedere sexual.

Exploatarea sexuală a copiilor: o formă de abuz sexual care implică angajarea copiilor în orice activitate sexuală în schimbul banilor, cadourilor, hranei, cazării, afecțiunii, statutului sau orice altceva de care ei sau familia lor au nevoie. De obicei, implică manipularea sau constrângerea unui copil, ceea ce poate implica împrietenirea cu copiii, câștigarea încrederii lor și supunerea acestora la droguri și alcool. Relația abuzivă dintre victimă și făptuitor implică un dezechilibru de putere în care opțiunile victimei sunt limitate. Este o formă de abuz care poate fi înțeleasă greșit de copii și adulți ca fiind consensuală. Exploatarea sexuală a copiilor se manifestă în moduri diferite. Poate implica un făptuitor mai în vârstă care exercită control financiar, emoțional sau fizic asupra unei persoane tinere. Poate implica manipularea sau forțarea victimelor de către colegi să întrețină relații sexuale, uneori în cadrul bandelor și în cartierele afectate de acestea. Poate implica, de asemenea, rețele oportuniste sau organizate de agresori care profită financiar din traficul de victime tinere între diferite locații pentru a se angaja în activități sexuale cu mai mulți bărbați.

Neglijarea și tratamentul neglijent: luând în considerare contextul, resursele și circumstanțele, neglijarea și tratamentul neglijent se referă la o incapacitate persistentă de a satisface nevoile fizice și/sau psihologice de bază ale copilului, ceea ce poate duce la afectarea gravă a sănătății fizice, spirituale ale copilului, dezvoltarea morală și mentală. Include incapacitatea de a supraveghea și de a proteja în mod corespunzător copiii de vătămări și de a le asigura nutriție, adăpost și condiții sigure de viață/muncă. De asemenea, poate implica neglijarea maternă în timpul sarcinii ca urmare a abuzului de droguri sau alcool și neglijarea și maltratarea unui copil cu dizabilități.

Abuz emoțional: maltratare emoțională persistentă care are un impact asupra dezvoltării emoționale a copilului. Actele abuzive din punct de vedere emoțional includ restricționarea mișcării, degradarea, umilirea, hărțuirea (inclusiv hărțuirea cibernetică) și amenințarea, speriatul, discriminarea, ridiculizarea sau alte forme non-fizice de tratament ostil sau de respingere.

Exploatarea comercială: exploatarea unui copil pentru muncă sau în alte activități în folosul altora și în detrimentul sănătății fizice sau mintale, educației, dezvoltării morale sau socio-emoționale a copilului. Include, dar nu se limitează la, munca copiilor.

Toate proiectele și programele organizației noastre sunt concepute pentru a reduce riscul de vătămare a copiilor cu care venim în contact sau asupra cărora acțiunile noastre au un impact direct sau indirect, ținând cont suficient de siguranța copiilor, indiferent de obiectivul muncii. Organizația noastră adoptă o abordare care include evaluarea riscurilor tuturor programelor propuse, adaptând programele astfel încât acestea să fie mai sigure pentru copii.

Asociația Moașelor Independente se străduiește pentru o societate care respectă drepturile copiilor. Această Politică de Protecție a Copilului este dezvoltată pentru a asigura cele mai înalte standarde de comportament profesional și practică personală, pentru a ne asigura că în nicio situație nu se produce vreun rău copiilor și adolescenților în timpul activităților, proiectelor și programelor noastre sociale.

Asociația Moașelor Independente se va asigura că tot personalul nostru, stagiarii, voluntarii, consultanții etc. sunt informați despre această politică și acționează în conformitate cu toate prevederile acesteia și nu vor face rău copiilor cu care ar putea intra în contact în cadrul sau în afara activității noastre.

Dacă aveți întrebări legate de această Politică de Protecție a Copilului vă rugăm să contactați Asociația Moașelor Independente la contact@moasele.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Prezenta Politică a fost actualizată la 05.05.2023.

ANEXA 1

Declarație de angajament față de Politica de Protecție a Copilului a Asociației Moașelor Independente

Subsemnatul, ________________________________________________, am citit și am înțeles standardele și liniile directoare prezentate în această Politică de Protecție a Copilului. Sunt de acord cu principiile conținute în prezentul document și accept importanța implementării și promovării politicilor, procedurilor și practicilor de protecție a copilului conținute în acest document în timp ce lucrez sau sunt asociat cu Asociația Moașelor Independente.

________________________________________________ (Nume)
________________________________________________ (Poziție/rol)
________________________________________________ (Semnătura)
________________________________________________ (Data)

Asociația Moașelor Independente
CUI 31853156
Înregistrată cu nr. 1578/A/2013
Sediu: str. Victoriei 16, camera 046, Maternitatea Buzău, jud. Buzău
Punct de lucru: str. Marcel Iancu 11
București, Sector 2
Drepturi de autor © 2024 Asociația Moașelor Independente. Toate drepturile rezervate.
ro_RORO