Endometrioza este o afecțiune cronică, inflamatorie, caracterizată prin prezența unor țesuturi similare (dar nu identice) cu endometrul, în afara uterului.
Deși este catalogată drept o boală ginecologică, endometrioza nu înseamnă doar dureri la menstruație și infertilitate. Endometrioza este o boală a întregului corp.
Ea se poate localiza pe aproape orice organ din corp. Simptomele sunt diverse și nu se limitează la durerile menstruale: dureri pelviene cronice, dureri la micțiune, alternanță diaree/constipație, balonare, greață, oboseală cronică, dureri la urinare, dureri în timpul contactului sexual. Din cauza manifestărilor diverse, este greu de diagnosticat și este deseori confundată cu alte boli.
Femeile așteaptă între 7 și 10 ani până la obținerea unui diagnostic.
Durerea femeilor este normalizată, bagatelizată sau ignorată deseori.
Nu există tratament pentru endometrioză. Doar operația corect efectuată scade riscul de recidivă și redă (în majoritatea cazurilor) calitatea vieții și fertilitatea.
Recomandăm Guvernului României să bugeteze adecvat diagnosticarea și tratamentul endometriozei, pentru ca toate femeile care suferă de această afecțiune să aibă o șansă de vindecare și aibă șanse mai bune de a deveni mame, dacă își doresc asta.
Durerea femeilor nu este normală!
Surse de informare:
📍Nancysnookendo.com
📍Bucharest Endometriosis Center
📍Facebook/NancysNookEndoEd
❗Avortul fără anestezie este o formă de violență.
Durerea femeilor este de prea multe ori ignorată în sistemul de sănătate. Costurile ridicate pentru întreruperi de sarcină sunt o formă de discriminare.
Lipsa accesului femeilor la servicii sigure și accesibile de întrerupere de sarcină este o încălcare a drepturilor omului.
Lipsa de acces pentru avort în multe dintre județe în majoritatea spitalelor publice și lipsa îndrumării pacientelor către alte servicii publice este o problemă de sănătate publică.
Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, conform Legii 46/2003, art. 28 (1). Persoanele de peste 16 ani își pot exprima consimțământul în absența părinților pentru situații medicale legate de diagnosticul și/sau tratamentul problemelor sexuale și reproductive, conform Legii nr. 95/2006, art. 650. Legea dă dreptul profesioniștilor din domeniul sănătății să consulte, diagnosticheze și trateze tinerii de peste 16 ani, fără consimțământul părinților, în situații precum întreruperea de sarcină, contracepție, prevenirea sau tratarea unei infecții cu transmitere sexuală.
Obligarea fetelor și femeilor să dea naștere prin lipsa accesului la servicii accesibile nu va crește natalitatea într-un mod sănătos, dar va crește numărul mamelor minore, rata abandonului școlar, mortalitatea materna, mortalitatea infantilă, rata abandonului maternal, complicațiile fizice și pe cele privind sănătatea mintală pentru fete, femei și copii.
📌 Ai nevoie de ajutor pentru întrerupere de sarcină?
Sună la 0722 265 269
HELPLINE AMI
09:00 - 21:00
Luni - Duminică
Atenție! Video cu conținut care vă poate afecta emoțional.
Supraviețuitoarele agresiunilor sexuale trebuie să fie tratate cu respect, compasiune și să primească servicii complete și sigure într-un singur loc, pentru a evita retraumatizarea.
Pentru asta, este nevoie de adoptarea de ghiduri, protocoale, proceduri și finanțare specifică în spitalele județene și în centrele pentru victimele violurilor.
Personalul medical are nevoie de formare inițială și continuă pentru comunicare cu supraviețuitoarele violului și pentru tratamentul și gestionarea cazurilor de violență sexuală și de gen în toate clinicile și spitalele.
Contracepția de urgență, tratamentul pentru prevenția infecțiilor cu transmitere sexuală și examinarea medico-legală trebuie să aibă loc în aceeași unitate, să fie gratuite și disponibile la timp.
Drepturile femeilor sunt lege: Convenția de la Istanbul Articolul 25 - Sprijin pentru victimele violenţei sexuale Părţile vor lua măsurile legislative sau alte măsuri necesare pentru a prevedea înfiinţarea de centre de trimitere a cazurilor de criză în urma violului sau ale violenţei sexuale, corespunzătoare, uşor accesibile, în număr suficient pentru a furniza examinarea medicală şi medico-legală, asistenţă post-traumatică şi consiliere pentru victime.
❗Dacă te afli în pericol, sună la 112 (număr unic național pentru apeluri de urgență)
📌 Ai nevoie de ajutor, consiliere și informații?
Sună la 0800 500 333
HELPLINE ANES
Sprijin gratuit și orientare către servicii sociale și specializate 24/7
📌 Ai nevoie de sprijin financiar pentru servicii medicale sau tratament?
Sună la 0722 265 269
HELPLINE AMI
09:00 - 21:00
Luni - Duminică
________________
Distribuție:
Martoră: Mădălina Brândușe
Scenariu și regie: Irina Slate și Irina Ilisei
❗️Cezariana trebuie efectuată doar atunci când femeile o aleg sau când este necesară din punct de vedere medical.
🟢 Femeile au dreptul să nască cu demnitate, să se simtă în siguranță și să își aleagă o persoană de sprijin, care nu este parte din personalul medical, pentru a le însoți la naștere.
🟢 Femeile au nevoie de opțiuni, au nevoie să poată alege serviciile bazate pe moașă, decontate de statul român.
🟢 Moașele sunt pregătite să asiste nașterea fiziologică și să recunoască la timp complicațiile la mamă, făt și nou-născut.
🟢 Nașterea trebuie să depindă de preferințele femeilor și de nevoile medicale.
🟢 Moașele licențiate pot asigura o experiență pozitivă a nașterii și o degrevare a specialiștilor de cazurile fiziologice.
ℹ️ Cezariana este asociată cu rate de complicații și mortalitate mai mari decât nașterea vaginală și multiparitatea are mai multe riscuri în cazul cezarienelor repetate decât în cazul nașterilor vaginale repetate.
ℹ️ România are nevoie de politici publice pentru încurajarea asistării nașterilor naturale și pentru protejarea drepturilor femeii la naștere, pentru o stare de sănătate mai bună pentru mame și copii și pentru creșterea natalității.
📌 Asociația Moașelor Independente oferă săptămânal cursuri prenatale gratuite pentru viitorii părinți.
Pentru detalii și înscrieri, intră aici.
📌 Totodată, furnizăm cursuri de pregătire pentru personalul medical prin Rețeaua „Grijă de Mamă”. Detalii aici.
❗Este nevoie ca personalul medical din maternități, cel din îngrijirea postnatală, cât și familia și prietenii proaspetei mame să aibă grijă de sănătatea fizică, psihică și de bunăstarea emoțională a unei mame, conform nevoilor acesteia.
ℹ️ Baby blues este o manifestare cauzată de modificările din corpul mamei, asociate nașterii. Apare, de regulă, în primele zile de la naștere, la foarte multe dintre mame. Spre deosebire de depresie, manifestările de baby blues - tristețe, anxietate, oboseală, plâns - nu afectează funcționarea mamei sau capacitatea de a avea grijă de ea și de copil. Manifestările de baby blues trec de la sine.
❗Depresia este una din cele mai frecvente complicații asociate nașterii și cea mai frecventă tulburare de sănătate mintală din perioada perinatală.
ℹ️ Simptomele principale - tristețea persistentă, pierderea interesului sau a plăcerii, oboseala, energia scăzută, sentimentele de vinovăție, problemele de somn sau de alimentație, dificultățile de concentrare, gândurile legate de suicid sau moarte - pot afecta calitatea vieții întregii familii. În acest caz, mama are nevoie de ajutor specializat și suport din partea familiei și a comunității.
🔴 79% dintre mame pot dezvolta baby blues
🔴 1 din 7 mame suferă de depresie postpartum
🔴 20% dintre mamele care mor în primul an după naștere mor prin sinucidere
📌 Ai nevoie de ajutor?
Sună la 0374 456 420
Helpline DepreHub
Disponibil 24/7
❗Nou-născutul și mama lui au nevoie să rămână împreună după naștere, pe toată durata șederii în maternitate, dacă starea lor o permite.
ℹ️ Reluarea programului Spitalul Prieten al Copilului (Baby-friendly Hospital Initiative) în toate maternitățile din România poate salva vieți și preveni complicații în privința alăptării și asigură cel mai bun start în viață. https://www.who.int/teams/nutrition-and-food-safety/food-and-nutrition-actions-in-health-systems/ten-steps-to-successful-breastfeeding)
ℹ️ Încurajăm viitoarele mame să selecteze pentru naștere, atunci când este posibil, maternități care îngrijesc copilul și mama în sistem rooming-in sau facilitează accesul mamelor la copiii internați în terapie intensivă.
ℹ️ Moașele pot furniza îngrijire în sistem rooming-in, fiind competente să asiste nașterile, să monitorizeze proaspetele mame, indiferent cum au născut și să monitorizeze nou-născuții. Maternitățile trebuie să angajeze moașe licențiate, pentru scăderea ratelor de mortalitate maternă și infantilă, a complicațiilor și pentru creșterea ratei alăptării, pentru îmbunătățirea rezultatelor și a experienței nașterii și șederii în maternitate și pentru degrevarea specialiștilor obstetricieni și neonatologi de cazurile fiziologice.
📌 Resurse pentru spitale: aici.
📌 AMI furnizează cursuri de pregătire pentru personalul medical prin Rețeaua „Grijă de Mamă”. Detalii aici.
📌 Citește AICI Raportul privind violența obstetrică în spitalele de stat și private din România.
ℹ️ Violența obstetrică se referă la orice comportament violent fizic sau verbal, acte medicale fără consimțământ, precum și întârzierea sau refuzul îngrijirii.
Practicile care nu sunt bazate pe standarde și ghiduri clinice, procedurile medicale furnizate în mod agresiv, brutal, procedurile medicale inutile sau care amplifică durerea nu sunt recomandate. Consimțământul pacientei este necesar înainte de fiecare procedură medicală.
ℹ️ Măsurile de confort naturale și medicamentoase trebuie să fie prezente în fiecare maternitate. La fel și opțiunea de a avea sprijinul unei persoane desemnate sau al unui aparținător. Doamnelor și domnilor manageri de spital, angajați moașe licențiate, pentru scăderea complicațiilor și a mortalității materne și infantile, pentru creșterea numărului de nașteri naturale, pentru creșterea ratei de alăptare și pentru îmbunătățirea experienței femeilor la naștere!
Femeile au dreptul să nască cu demnitate!
Toate cuvintele și tratamentele prezentate în acest clip, ca o voce colectivă a femeilor, s-au întâmplat în realitate, de mult prea multe ori. O singură femeie care primește acest tratament în spital este cu o femeie prea mult!
Stop violența obstetrică!
Femeile care au experiențe neplăcute sau traumatice la naștere vor evita să dea naștere din nou. Pentru a sprijini natalitatea, autoritățile trebuie să ia măsuri pentru îmbunătățirea experienței femeilor la naștere.
📌 Dacă vrei să raportezi un caz de violență obstetrică sau ai nevoie de sprijin, sună la: 0722 265 269.
Helpline AMI
09:00 - 21:00
Luni - Duminică