Servicii medicale complete, ușor de accesat și echitabile pentru femei și copii

  • Rețeaua „Grijă de Mamă” – Cursuri de pregătire pentru medici, moașe, asistenți medicali din îngrijirea primară și maternități să lucreze direct cu femeile și copiii
  • 6 orașe, 240 de participanți: medici de familie, asistente medicale din îngrijirea primară, medici de obstetrică-ginecologie și neonatologie, moașe, asistente medicale de neonatologie și de obstetrică-ginecologie
  • Obiective: îmbunătățirea accesului la asistență medicală și a sprijinului pentru mame și copii, inclusiv pentru cei refugiați în România, creșterea accesului la îngrijire antenatală, educație pre și postnatală, alfabetizarea în sănătate, prevenirea violenței sexuale și de gen
  • Soluții: conectare mai bună a nivelurilor de îngrijire între ele, echiparea personalului medical cu toate instrumentele necesare pentru a putea oferi la rândul său grijă femeilor gravide, mamelor și nou-născuților, conform celor mai bune practici și recomandărilor bazate pe dovezi

Îmbunătățirea accesului la asistență medicală și a sprijinului pentru mame și copii, inclusiv pentru cei refugiați în România, creșterea accesului la îngrijire antenatală, educație pre și postnatală, alfabetizarea în sănătate, prevenirea violenței sexuale și de gen sunt printre principalele obiective pe care ne concentrăm la Asociația Moașelor Independente. În acest sens, am lansat recent Rețeaua „Grijă de Mamă” cu scopul de crea o rețea de furnizori pentru servicii medicale specializate, instruiți la toate nivelurile de îngrijire, astfel încât femeile și copiii români, dar și cei refugiați în țara noastră, să beneficieze servicii medicale complete, ușor de accesat și echitabile.

Astfel, cu sprijinul UNICEF în România, organizăm „Cursuri pentru îmbunătățirea accesului la asistență medicală și a sprijinului pentru mame și copii” – cursuri de pregătire pentru medici, moașe, asistenți medicali din îngrijirea primară și maternități să lucreze direct cu femeile și copiii. Este prima inițiativă de acest gen care aduce împreună profesioniști medicali din îngrijirea primară, secundară și terțiară.

Cursurile sunt susținute cu sprijinul a opt specialiști – medici neonatologi, moașe, experți în alfabetizare în sănătate, psihologie, consultanți în alăptare (IBCLC), sănătate publică, respectiv în combaterea violenței sexuale și de gen, sunt structurate în trei sesiuni a câte patru module fiecare și sunt organizate, prin rotație, în șase orașe din România (București, Constanța, Brașov, Vaslui, Suceava, Iași) în perioada septembrie 2022 – martie 2023. Metodele de predare sunt non-formale, conțin jocuri de rol, brainstorming, situații predefinite, diagonala schimbării, tehnici eficiente de colaborare în echipă, de dezvoltare a empatiei, de colaborare mai bună cu pacientul, de advocacy pentru propriul cabinet/contract, cât și pentru drepturile pacientului.

Concluziile primei sesiuni

Săptămâna trecută tocmai am încheiat prima sesiune, în care s-au desfășurat patru module: Sănătate publică, Alfabetizare în sănătate, Metodologia urmăririi sarcinii – prevenție și acces la servicii cât mai bune și Educație prenatală.

Din septembrie până acum, am reunit la cursurile noastre, în toate cele șase orașe, 240 de profesioniști medicali din îngrijirea primară, secundară și terțiară – medici de familie, asistente medicale din îngrijirea primară, medici de obstetrică-ginecologie și neonatologie, moașe, asistente medicale de neonatologie și de obstetrică-ginecologie.

În urma dezbaterilor și participării active în cadrul cursurilor, am identificat împreună o serie de probleme punctuale sau generale cu care se confruntă personalul medical, indiferent de orașul în care profesează, dar și o serie de soluții care vor ajuta la rezolvarea acestora.

Așadar, indiferent de oraș și de diferențele culturale sau economice din regiunile în care am susținut cursurile, cadrele medicale au semnalat subfinanțarea serviciilor de sănătate, lipsa resurselor umane și dificultatea colaborării sau comunicării interdisciplinare, între medicii din diferite specialități, asistenți, moașe.

De asemenea, lipsa educației și a alfabetizării pentru sănătate și a celei prenatale reprezintă provocări majore. Pentru că, de cele mai multe ori, discuțiile despre condițiile medicale sau cele mai bune practici trebuie pornite de la zero cu pacienții pe durata consultației, într-un timp prea scurt. Or, educația pentru sănătate, educația prenatală, îngrijirea medicală și prevenția trebuie făcute pe larg, sistematic, pentru a fi eficiente. Spre exemplu, în afară de București, nu există programe specifice de educație prenatală la care mamele să aibă acces gratuit, iar în zonele rurale din aceste regiuni nu există personal calificat care să ofere educație prenatală.

Astfel, printre soluțiile și direcțiile de acțiune identificate pentru a acoperi o parte dintre nevoile personalului medical, astfel încât serviciile să fie centrate pe pacient, sunt cursurile de formare continuă pentru personalul medical, de comunicare personal medical – pacient axate pe empatia față de pacient și pe implicarea acestuia în actul medical, respectiv colaborarea în rețea și echipe pluridisciplinare pentru a acoperi nevoile gravidelor și cuplurilor.

În același timp, sunt necesare măsuri pentru debirocratizare și degrevarea personalului medical pentru a putea acorda mai mult timp pacientului, precum și corectarea legislației astfel încât moașele să poată oferi setul complet de servicii pentru parturientă și să-și desfășoare activitățile în mod autonom, așa cum prevede legea, necondiționate sau delegate către alt personal medical.

În concluzie, este esențial ca personalul medical să primească toate resursele și uneltele necesare pentru a putea oferi la rândul său grijă femeilor gravide, mamelor și nou-născuților, conform celor mai bune practici și recomandărilor bazate pe dovezi.

De asemenea, un element esențial pentru a rezolva din problemele cu care personalul medical se confruntă în aceste orașe, dar nu numai, este o mai bună conectare a nivelurilor de îngrijire între ele. Și ne bucurăm că vedem interes și implicare din partea unui număr mare de profesioniști medicali, din diferite specializări, tocmai pentru a putea face asta și pentru a oferi, în final, grijă și servicii medicale mai bune și mai ușor accesibile.

Ce spun trainerii care au susținut cele patru module din prima sesiune

"Pentru mine, ca trainer, a fost o experiență foarte satisfăcătoare, prin intermediul căreia am avut oportunitatea de a lucra îndeaproape cu viitorii ambasadori ai Rețelei «Grijă de Mamă», am învățat reciproc și am pus bazele unei îngrijiri adecvate a gravidei și nou-născutului” – Monica Brînzac, PhD(c) în Sănătate Publică și Științe Administrative, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România; director adjunct al Centrului de Cercetare și Politici pentru Resurse Umane în Sănătate.

„Experiența de trainer în cadrul Rețelei «Grijă de Mamă» a fost utilă pentru a vedea problemele cu care sistemul sanitar din România se confruntă în oferirea serviciilor medicale pentru femeile însărcinate refugiate și nu numai. Discuțiile cu ambasadorii rețelei au pus bazele unor posibile soluții pentru remedierea carențelor din sistem. Consider că Rețeaua «Grijă de Mamă» este o gură de aer proaspăt reușind, în scurt timp, să aducă împreună toate categoriile de personal medical care oferă îngrijire și sfaturi femeilor însărcinate. Mă simt onorată să fac parte din această rețea și abia aștept viitoarele acțiuni ale Rețelei «Grijă de Mamă»!” – Mădălina Coman, Lector univ. dr. Științe Administrative, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România.

 

„Profesioniștii medicali sunt dornici să colaboreze în rețea, exact ca într-o echipă: comunică direct și eficient, informațiile circulă mult mai repede, oferă feedback-uri pe soluțiile găsite la situații deosebite, prezintă cazuri sau situații, totul pentru facilitarea procesului care duce la creșterea accesului persoanelor ucrainene refugiate la serviciile de calitate decontate de CNAS” – Ilenuța Aglițoiu, moașă licențiată principală, specialistă în îngrijiri specifice acordate lăuzei și nou-născutului la domiciliu.

 

„Ca trainer în Rețeaua «Grijă de mamă», am avut o experiență foarte plăcută, în care am identificat, alături de viitorii ambasadori ai rețelei, noi posibilități de a oferi viitorilor părinți acces la educație prenatală, o componenta foarte importantă a îngrijirii gravidei” – Adina Iancu, moașă și consultant în alăptare IBCLC.

 

 

În următoarele luni, vor avea loc alte două sesiuni în toate aceste orașe și ne vom concentra, din perspectiva diferitelor specialități medicale, pe soluții pentru creșterea accesului la îngrijire antenatală, îmbunătățirea practicilor de asistență la naștere, îngrijirea nou-născutului alături de mamă, educație postnatală, sprijin pentru alăptare, vaccinare pediatrică și identificarea și combaterea violenței sexuale și de gen.

Mai multe detalii despre Rețeaua „Grijă de Mamă” și cursurile dedicate personalului medical pot fi accesate here.

______________________

Starting August 2022, the Independent Midwives Association (AMI) provides, as part of the Project “Support Network for Reproductive Health and Increased Access to Pediatric Care for Refugee Women and Children”, implemented with the support of UNICEF in Romania, medical services for refugee women and mothers from Ukraine, consultations for newborns, pre- and post-natal education. Also as part of the project which will run until July 2023, AMI offers breastfeeding counselling, consultations and vaccination for refugee children in Bucharest, support and guidance for accessing health services, information and call center for reproductive health and prevention of gender-based violence, recreational activities for children, translation services and legal support for refugees, as well as training courses for medical staff to work directly with Romanian women and children, as well as with refugees in Romania.

Independent Midwives Association
CUI 31853156
Registered under No 1578/A/2013
Headquarters: 16 Victoriei Street, room 046, Buzău Maternity Hospital, Buzău County
Office: 11 Marcel Iancu Street
Bucharest, District 2
Copyright © 2024 Independent Midwives Association. All rights reserved.
en_USEN